Friday, February 4, 2011

pengat pisang+nangka di kala petang

dihidang bersama tea O my fav;))

Cuti-cuti ni memang aku manfaatkan dengan aktiviti makan..Tinggal kat kampung ni untung...semua benda ambik kat rumah je..Semalam teringin nak makan pengat pisang+nangka...Bahan-bahan nak buat ni free je...pisang aku ambik kat pokok sebelah kiri rumah aku..nangka ni aku ambik kat pokok sebelah kanan rumah aku...hahaa santan pon aku ambik "nyor" kat rumah aku je...kampung ni..macam2 ada....hiksss;))

Aku potong pisang ngan nangka tu kecik2...senang anak-anak nak makan..anak sedara..;p

Bahan-bahan:
Pisang + nangka
Santan
Gula melaka/"nise"
Garam
Daun pandan

Cara_cara membuat:
Masak santan bersama daun pandan, masukkan gula melaka, ikut tahap kemanisan masing-masing...lau boleh jangan manis sangat nanti xbes nak hirup...manis2 buah gitewww!!;) masukkan garam sket..bila santan dah mendidih (tapi jangan sampai pecah minyak) masukkan buah-buahan yang sudah dipotong cute-cute tadi tu...

SELAMAT MENCUBA;)

manfaatkan buah-buahan di sekitar anda;p

6 comments:

  1. k.yani!!! abe lie mkn byk kt umh...
    blik nt sila lecture die!! ahahahaa;D

    ReplyDelete
  2. zinie!!!! hahahaha
    meme kuat pownnnn!! abes diet taq! uwaaaaa

    ReplyDelete
  3. kalu letok buah durian lagi jadi nih.tengok kat serdang ado doh durian tuh

    ReplyDelete
  4. wdj owner:
    buoh duriye kg kito xdae nk buoh...hehe

    ReplyDelete